http://www.cigdemdemirogluyakut.com.tr/wp-content/uploads/2024/03/green-leaves-nature-background-wallpaper_53876-102417-rotated-e1709623440598.jpg

Meme dokusu; geçirilen doğumlar, emzirme süreci, kilo alıp verme sonucu veya genetik olarak aşağı doğru sarkabilmektedir. Doğum ve emzirme sonucundaki hormonal etkiler sonucunda meme dokusu büyür ve meme derisi de buna adapte olarak genişler. Emzirme süreci bitip hormon etkisi ortadan kalkınca meme dokusu, tekrar küçülür ancak meme derisinin elastikiyet kabiliyeti yeterli olmadığı için deri, küçülen meme dokusuna adapte olamaz. Sonuç olarak deri, meme dokusuna göre bol kalır ve bu da sarkık bir meme görünümüne neden olur.

Meme dikleştirme, sarkan meme başı ve meme dokusunun eski yerine taşınıp, fazla derinin çıkarılarak memeye tekrar dik ve dolgun bir görünümün kazandırıldığı bir ameliyattır. Bu ameliyatta kullanılacak tekniğe karar verirken memenin mevcut hacmi ve ameliyat sonrasında hastanın istediği meme büyüklüğü çok önemlidir. Eğer mevcut meme hacmi, dolgun bir memeye ulaşmak için yeterli değil ve hasta dolgun bir meme görünümü istiyorsa silikon implantla memenin dolgunlaştırılması gerekecektir. Ancak memede sarkmanın yanı sıra hastanın istediğinden daha hacimli bir görünüm varsa hasta, daha küçük memeler arzu ediyorsa bu sefer de bir meme küçültme ameliyatı gibi meme dokusu çıkarılması gerekecektir. Yani meme dikleştirme ameliyatı aslında meme büyütme ve meme küçültme tekniklerinin kombine uygulandığı bir ameliyattır.

Meme dikleştirme ameliyatında hastanın meme dokusuna ve kullanılan tekniğe göre kalacak iz miktarı değişmektedir. Periareolar dediğimiz tekniklerde sadece meme halkası etrafında iz kalırken vertikal tekniklerde, buna ilave olarak meme halkasından aşağıya doğru dik olarak uzanan ve bazen de meme altı kıvrımında uzanan izler de olur. Bu izlerin belirginliği, hastanın yara iyileşmesine göre değişmektedir. Bazı kişilerde belli belirsiz olurken, bazı kişilerde kahverengi ya da kırmızı renkte iyileşebilmektedir.

Operasyon genel anestezi ile yapılmakta olup yaklaşık 3 saat sürmekte ve genellikle hastanede 1 gece yatış gerekmektedir. Operasyondan önce hastanın yaşına göre mammografi veya meme ultrasonografi tetkiki gereklidir. Operasyondan önce kan tetkikleri ve anestezi hazırlığı yapılır, anemi (kansızlık) varsa operasyon ertelenebilir.

Sigara içilmesi yara iyileşmesinin geciktirdiği ve meme başında doku kaybı riski yarattığı için operasyondan en az 3 hafta önce kesilmesi önerilmektedir.

Yakın zamanda gebelik düşüncesi olan kişilerde operasyonun emzirme dönemi sonrası tercih edilmesi doğru olacaktır. Süt kanallarının tamamen boşalması ve memenin son şeklini alması için emzirme bittikten sonra operasyona kadar en az 1 sene geçmesi gerekmektedir.

Ameliyattan sonra 1 ay kadar sporcu sütyeni tarzında bir sütyen kullanılır. Hastalar yaklaşık 1 hafta içerisinde normal hayatlarına dönebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın
Merhaba👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?